петак, 17. мај 2013.

ДЕРБИ: Од фудбала до рата

Данас је четвртак.Сутра нам долази  једна атракција,највећа утакмица у Србији! "Вечити дерби" између два комунистичка клуба:Црвене Звезде(супарнички тим их зову циганима) и Партизана(супарнички тим их зову усташама),како је од обичног фудбалског дербија настао прави рат?

Нисам рођен '80-их када су обе групе биле на врхунцу,али како сам чуо од старијих,Партизан је основан у Загребу,као војни клуб,а Звезда је настала у Београду,оснивач Црвене Звезде јесте Слободан Пенезић Крцун,комуниста који је,према неким изворима,убио Драгољуба Дражу Михаиловића. И тако,већ годинама уназад,владају препирке,расправе,нажалост,те расправе су се пренеле и на друштвене мреже,пре свега на Фејсбуку. Уреду је,наравно,здраво навијачко ривалство,али код нас  се све то увеличава. Па тако имамо прилике да делија(навијач Црвене Звезде) говори како гробар(навијач Партизана) није Србин,јер му је клуб основан у Загребу? Да ли је то нормално? Оба та клуба су,неминовно,основали комунисти с разлогом  да се Срби опет поделе! Створени  су и други клубови,али ниједни од њих нису имали толики утицај на модерни србски фудбал као што су Звезда и Партизан.

Част правим навијачима,али на Фејсбуку данас читам препуцавања и пре дербија,вођа навијача гробара Кими је изјавио "Партизан изнад свега",тиме се одмах на страну ставља оно што је најсветије,а то је Отаџбина. Одвратно ми је када гледам око чега се мој народ који је,током црвеног терора,постао луд,расправља! У последњих 20-ак година и на Маракани и на ЈНА се не дешава навијање. Већ убијање,пиштољи,бакље,штангле цигле,све су то оружија којим се користе делије и гробари. Међутим,гробари и нису толико шовинистички настројени према делијама,али опет постоје комплексаша  који сматрају да делија није Србин,да гробар није Србин. За мене сваком коме је неки клуб пречи од Отаџбине није Србин. Навијач који поштује другог навијача,он је прави навијач,прави Србин. Нажалост,данас је мало таквих,доста је и делија и гробара гинуло за Србију,али много је оних који би погинули за клуб,не за Отаџбину.

Зато,сви који будете ишли на дерби,запамтите да сте пре свега Србин,па после навијач,немојте убијати другог Србина јер носи другачији шал. Брат за Брата,не Брат на Брата!

СРБИЈА ИЗНАД СВЕГА!
 

Нема коментара:

Постави коментар