петак, 5. април 2013.

Србска НС музичка сцена

Провиђење,Разор88,Терормашине,Сораб 18,Кристална Ноћ и Агресија
Револт БГД
Почетак 90-их. Ратови и криза,опште расуло у целој тадашњој Југославији,народ(србски) жељан слободе. У свом том хаосу развијала се једна посебна музичка сцена која,можемо слободно рећи,траје и дан данас али као андерграунд(anderground) музика. То је управо НС музика. Да би могли да разумете(они који нису упућени) шта је то НС музика,морамо отићи у далеке '70-е године у Великој Британији. У то време,у Британији се десио нагла навала емиграната махом са Блиског Истока,арапи,турци,црнци и остали Азијати су населили на Британско Осттрво и кренули да Британцима  отимају послове,радници су,тада,већином били скинхеди и веома су се разбеснели на то. Тада се буди Национал Социјализам,модификован и унапређен,а главни стуб новог НС-а је била-музика. Вођа британских скинхеда Ијан Стјуарт Доналдсон(Ian Stuart Donaldson) је покренуо нови жанр са својим бендом Скрудрајвер(Skrewdriver),тај жанр се зове Рок Против Комунизма(енглески: Rock Against Communism-R.A.C),представници те "старе школе" у Британији су били горе поменути Скрудрајвер,Енглеске Руже(English Rose),Но реморсе(No remorse) и тако даље. Елем,после смрти Ијана(1993.године,20.септембра),R.A.C  сцена у Британији се делимично распада,тачније губи ону снагу коју је имала '70-их и '80-их година. У међувремену настали су други жанрови НС/White Power музике:
1.Хејткоре(HateCore) настао у Њујорку,брза музика слична као хардкору са расистичким текстовима
2.Национал-Социјалистички Блек Метал(National-Socialist Black Metal-NSBM) екстремни Блек Метал са НС и паганским текстовима.
1993-е године у Србији су настали 2 бенда а један од њих је и први НС бенд на тлу тадашње Србије. Први бенд је Агресија из Кикинде а други бенд је Револт БГД из Београда,оба бенда су направила праву лавину,1996.године појављују се Провиђење из Јагодине и Државни Удар,касније из Републике Србске долази Сораб 18(данас Сораб 28) који је свирао на Грбавици за време Отаџбинског рата,од '97-е године у Јагодини, Морам напоменути да релација Нови Сад-Јагодина је веома пуна НС бендова... У Новом Саду је познат бенд Разор 88 у Београду поменути Револт БГД а у Јагодини су Провиђење,Сораб28,Терормашин(Terrormachine) који се распао 2000-е године,Кристална Ноћ и бенд који не припада R.A.C сцени већ Хејт-хардкор правцу а то је Савршенство Кроз Патњу. 
Неки од њих данас не постоје(Државни Удар,који је имао пројекат Директна Акција,Терормашин и Кристална Ноћ) од новијих бендова треба поменути Stay the Same и Battle Flag,овај први је 2008.године издао албум "Косово" и распао се,а Battle Flag је 2004-е године издао свој првенац "Return of the White Wolf",учествовао на неким концертима Крв и Част дивизије и распао се. Период 2011-2012 је био прави БУМ,када се први после више од 10 година паузе вратио Сораб 18 али број 18 су променили на 28,Савршенство Кроз Патњу се,као и Сораб,вратио 2011-е године,Револт БГД,један од најпознатијих бендова,се вратио 2012.године са својим албумом "White Eagles flies again" и за крај,као шлаг на торту,Провиђење се вратило али са нечим потпуно новим. У питању је Ре-рекордед издање,18 песама са 3 студијска албума и компилација и 4 нове песме,укупно 22 песме на једном диску. Албум Провиђења можете наручити на званичној страници Провиђења-  Провиђење Србија 

Сви ови бендови,иако неки не посотоје,су заувек саградили темељ наше идеје и постали њен симбол! 

Кристална Ноћ-НС омладина
Real Aggression(ex Агресија)-мој пут
Револт БГД-Поносна Србија
Сораб28-Република Србска(нова песма)  

Ово су пар песама,уживајте!

Нема коментара:

Постави коментар